Skip to main content
skip to content Français Search
Start of main content
Central Connecticut State University - New Academic and Classroom Building

Creating new spaces for students to collaborate

New Britain, Connecticut

This new building created the opportunity to both centralize a number of academic departments and bring together two distinct areas of the Central Connecticut State University campus, while providing new green space for the community.

The challenge was how to create a unified, efficiently functioning building with a variety of teaching spaces, faculty offices, and social gathering spaces, when it is the home to many departments. The answer was flexibility. We designed the teaching spaces as a mix of classrooms, seminar spaces, and flexible conference spaces, equipped for different levels of digitally supported instruction. In addition, classroom labs were designed for the departments needing them.

The building is designed to fit seamlessly into the campus environment and to tie together upper and lower quad areas, while also replacing a service road with a new green area. Inside, the building provides for community gathering, with the lounge central to the main circulation path on the ground floor.

We were also responsible for designing the building to achieve LEED Gold certification and to meet the then newly enacted Connecticut High Performance Building regulations. 

View A Project Near You

Find Stantec projects near you
End of main content To top