Skip to main content
skip to content Français Search
Start of main content
Tufts University - The Collaborative Learning and Innovation Center

Our team converted an old factory into a center for healthy, higher education

Medford, Massachusetts

Tufts is a leader in American higher education, distinctive for its success as a moderately-sized university that excels at research and is committed to providing students with a personal experience. Tufts is a blend of a research university and a liberal arts college, a unique combination that attracts students, faculty, and staff who thrive in an environment of curiosity, creativity, and engagement.

Once the home of a cardboard box manufacturer, the brick building was ‘stripped to its bones’ and reconceived as an informal workspace for teaching, research, and group study areas. In keeping with Tufts’ commitment to sustainability, the redeveloped 574 Boston Avenue complex is a LEED Silver certified, environmentally-friendly building with low energy consumption.

The 100,000-square-foot, 4-story, timber-frame structure incorporates active-learning classrooms, physics and astronomy laboratories, human factors engineering, occupational therapy, community health groups, and a host of shared group areas with the goal of interdisciplinary collaboration. A connecting stair leads to a top-floor arcade and rooftop skylight, and the original loading and parking area was replaced with a public park that creates a new ‘gateway’ to the Tufts University Campus from the south.

View A Project Near You

Find Stantec projects near you
End of main content To top