Skip to main content
skip to content Français Search
Start of main content
University of Pittsburgh Medical Center Passavant

A modern facility with a holistic design

Pittsburgh, Pennsylvania

The University of Pittsburgh Medical Center, Passavant needed to expand to accommodate growth in the region and to provide a new oncology center as a center of excellence. This addition supports caregivers so they can focus on care and provides comfort and treatment technologies for patients. The design communicates a holistic and renewed image of modern healthcare.

For staff, physicians and administrators, we designed efficient workspaces with logical layouts that enhance clinical workflow. The spaces contain access to sunlight and views that reduce stress and foster relaxation. For families, we designed amenity rich family lounges, areas in the patient room so families can visit or stay overnight, and small respite areas to confer with staff or interact with extended family. Patient floors are arranged to gain as much natural light as possible.

In order to provide the cancer patients privacy, dignity, and choice, the oncology center is located in the lowest level of the building with an exposed perimeter of the basement floor to provide daylight into the treatment areas. We created a garden with a serene patio that can either be viewed during treatment or used to sit in during good weather. 

View A Project Near You

Find Stantec projects near you
End of main content To top