Skip to main content
skip to content Français Search
Start of main content
University of Texas Health Science Center - Fayez S. Sarofim Building

A new public hub for the research community

Houston, Texas

After Tropical Storm Alison devastated facilities at the University of Texas, we worked with the institution to create a new master plan to rebuild at the health science center in Houston. The new research building integrates ground-level public amenities and flexible laboratory and office environments on the upper floors.

Working closely with BNIM Architects, our team devised a plug and play approach to the laboratory plans. Each laboratory module is sized to accommodate three to four researchers and is supported by a series of alcoves for separation of functions—like tissue culture and fume hoods. The structure and skin, ventilation systems, use of water and natural lighting, conditioned air, HVAC, and lighting control systems all contribute to an energy-efficient performance.

The building houses wet and dry laboratories, offices, conference areas, a 200 seat auditorium, a vivarium, and support spaces. It’s an environmentally sensitive research venue focused on preventing diseases at the genetic, cellular, and molecular levels.

View A Project Near You

Find Stantec projects near you
End of main content To top